Specialisatie Software Engineering

In de specialisatie Software Engineering komen problemen aan de orde die zich voordoen bij de ontwikkeling van grote software systemen.

In de studie wordt ingegaan op zaken zoals project-management, mens-computer interactie, software architecturen, en ontwikkelmethoden zoals object-orientatie. Afhankelijk van de gekozen bijvakken kan de student zich verdiepen in de economische aspecten danwel cognitief ergonomische aspecten van software systemen. Ook is er de mogelijkheid zich middels bijvoorbeeld het practicum OOP te bekwamen in technische aspecten van (gedistribueerde) object systemen en multimedia.

Afstudeerprojecten kunnen de vorm hebben van een bedrijfsstage (veelal na bemiddeling door het stagebureau -- zie http://www.cs.vu.nl/stagebureau ) danwel een intern afstudeerproject, waarvan de inhoud in overleg met de afstudeerbegeleider wordt vastgesteld.

Er wordt naar gestreefd zowel stages als interne afstudeerprojecten aan te laten sluiten bij het onderzoek van de AIO's en medewerkers.

Binnen de sectie Software Engineering wordt onderzoek gedaan naar:

Studenten worden aangemoedigd om uit een combinatie van bovengenoemde onderzoeksthema's een afstudeeronderwerp te kiezen, zoals bijvoorbeeld simulatie en visualisatie voor de ondersteuning van het gebruik van metrieken in een software organisatie. Op het gebied van multimedia zijn ook stages/afstudeerprojecten in samenwerking met het CWI mogelijk.

Het bijzondere van de specialisatie Software Engineering is dat de student in ruime mate de vrijheid wordt geboden het accent te leggen op conceptuele, organisatorische dan wel technologische aspecten van software ontwikkeling, al naar gelang de eigen voorkeur en interesses.

Met een aantal bedrijven, zoals bijvoorbeeld ASZ/GAK, Cap Gemini, Philips Design en belastingsdienst Automatiseringscentrum, is in de afgelopen jaren een hechte band ontstaan door een groot aantal afstudeerstages. Deze stages hadden als onderwerp ondermeer, taakanalyse, evaluatietechnieken, praktische experimenten met COM en CORBA, object modellen voor de bedrijfsvoering binnen de sociale verzekeringen, het verrichten van metingen voor de evaluatie van projectmanagement, visualisatie van bedrijfssimulaties, enzovoorts.

Een willekeurige greep uit overige afstudeerprojecten en stages van de laatste jaren levert:

Voor het bijvak kan gekozen worden uit Economie en Psychologie. De keuze voor Economie houdt een nadruk in op organisatorische aspecten, met colleges als Organisatie en Leiding. Psychologie als bijvak geeft de mogelijkheid zich te verdiepen in de psychologische en ergonomische aspecten van software ontwikkeling.

Wat beroepsperspectieven aangaat, moet je vooral denken aan die beroepen waar een sterk inhoudelijke dan wel leidinggevende rol bij automatiseringsprojecten wordt gespeeld. Als functieomschrijving kun je denken aan projectleider, informatie-analist en, natuurlijk, software engineer!

Hoogleraar: Hans van Vliet, hans@cs.vu.nl
Contactpersonen:
Gerrit van der Veer, gerrit@cs.vu.nl
Anton Eliens, eliens@cs.vu.nl