creative technology
[] readme new(s) masterclass workshop(s) CA1 CA2 CA3 CA4 CA5 project(s) NM1 NM2 NM3 NM4 NM5 resource(s) _ / .

talk show tell print

print / present

optimaal -- meer of minder of zelfs meest optimaal?

Mag een een bij elkaar gegoogelde verzameling fout taalgebruik tot een na te volgen standaard verheven worden?
zie ook: nl.youtube.com/watch?v=8NvNYuVx0j8

optimaal -- (JvA)


Nog even de formele kant van de zaak, al zal ik proberen het niet alleen maar mathematisch te formuleren:

Om een optimale oplossing te vinden, zijn de volgende ingredienten nodig:

Ten slotte kan het nog zijn dat je een lokaal optimum vindt. In de omgeving van deze suboptimale oplossing is er niets beters te vinden. Je moet echt een sprong maken in de ruimte om het echte optimum (of eventueel een ander suboptimum) te vinden. Dit wordt mooi geillustreerd door het voorbeeld van het "opblaasbare dartbord".

Samenvattend: Als je parameters hebt gevonden die het criterium waarmee je aangeeft hoe goed iets is, hebt gemaximaliseerd, is er sprake van een optimale oplossing. Als je meent een "nog optimalere" (grrr...) oplossing te hebben gevonden, betekent het dat je een fout criterium hebt gebruikt, omdat er kennelijk nog een ander, niet helder geformuleerd criterium is.

Ik denk dat we studenten moeten stimuleren goed na te denken over wat ze nu echt willen bereiken, dit duidelijk te formuleren en vervolgens te streven naar de optimale realisatie die daarbij hoort.

Evt. meer hierover:
www.ce.utwente.nl/CourseRT/sheets/Lecture8/RT08_State_Space_design.pdf
vanaf blz. 34

meest optimaal -- (AE)


Hoewel in het enthusiasme van het moemnt mijn taalgebruik vaak te wensen overlaat, heb ik toch nogs eens nagedacht over het gebruik van de phrase 'meest optimaal' en zag ik tot mijn geruststelling dat ik me zo niet in goed gezelschap dan toch in het gezelschap van velen bevind die deze phrase bij wijze van benadrukking gebruiken, getuige een slordige 2M hits op meest optimaal bij google:
www.google.com/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=meest+optimaal zodat ik in de toekomst ook voor Creative Technology de phrase meest optimaal naar alle waarschijnlijkheid ongeremd zal blijven gebruiken, als het om het vinden van oplossingen voor al dan niet imaginaire problemen gaat.

PS Ik ben ondertussen vergeten over welk probleem het ging!


[] readme new(s) masterclass workshop(s) CA1 CA2 CA3 CA4 CA5 project(s) NM1 NM2 NM3 NM4 NM5 resource(s) _ / .

(C) Æiens 09/09/09
creativetechnology.eu